vrijdag 10 juni 2022

Dag 7: Hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Edinburgh.
Op onze voorlaatste dag in Schotland is het hoog tijd om de hoofdstad te ontdekken. We vertrekken aan het hotel om 9:00 uur na het ontbijt voor een city tour van de stad. Edinburgh ligt aan de oostkust grenzend aan de Noordzee en wordt ook wel eens omschreven als het 'Athene van het noorden'. Het is de op één na grootste stad van Schotland na Glasgow. Hier is ook de zetel van het Schots Parlement dat in 1999 opnieuw is ingesteld. Na Londen is Edinburgh de populairste vakantiebestemming van het Verenigd Koninkrijk.
09:00 uur stipt aan het hotel om het bezoek te beginnen.
Vroeger werd Edinburgh ook wel eens 'old smokey town' genoemd wegens de vele kolenkachels die nogal wat vuile rook produceerden. Er is ook een rivaliteit tussen Glasgow en Edinburgh. Het schijnt dat door de bewoners van de ene stad verklaard wordt dat door hen bij een begrafenis meer gelachen wordt dan bij een bruiloft in de andere stad. Vul de naam van de stad maar in volgens eigen voorkeur.  Het centrum bestaat uit twee delen: het historische Old Town, met kasseien en nauwe wynds (stegen) en New Town.
The Burns monument, Scotland's national bard.
New Town.
We beginnen het bezoek in de New Town. Toen Old Town in de 18de eeuw uit zijn voegen barste, werd New Town gebouwd. De kroon van New Town is Charlotte Square, genoemd naar ene koningin met deze naam. De wijk maakte van Edinburgh wel 'de hoofdstad van het noorden', en trok vermogende mensen aan.
Charlotte's square
Keerzijde was dat Old Town in de 19de eeuw veranderde tot een van de miserabelste sloppenwijken van Europa. New Town wordt gekenmerkt door zijn lange en brede boulevards en elegante ruime pleinen die voor de rijke burgers een middel waren om te ontsnappen uit de overbevolkte huurkazernes van de oude binnenstad.
In nr 6: Bute House, residentie van de First Minister. In nr 7: Georgian House.
Charlotte Square.
Dit plein wordt beschouwd als het schitterendste plein van het nieuwe Edinburgh. In het midden staat het ruiterstandbeeld van Prins Albert.

Georgian House
Op Charlotte Square ligt op nr 6 'Bute House,' de ambtswoning van de Schotse 'First Minister.' Op nummer 7 zien we het Georgian House, dat door de National Trust is ingericht in de stijl van de eerste helft van de 19de eeuw. 
Aan nr 7, het Georgian House.
Het geeft een weerspiegeling van de levensstijl, sociale en economische toestand van de rijke burgers uit die tijd.
Residentie van 'The First Minister'.
In Engeland, UK, is er een 'Prime Minister', in 2021-2022 BoJo, den Boris. In Schotland is het de 'First Minister' die baas speelt, Mevrouw N. Sturgeon.
De residentie van 'The First Minister', Mrs Nikola Sturgeon.
Royal Mile.
De ruggengraat van Old Town is de 1 mijl lange weg van Edinburgh Castle naar Palace of Holyroodhouse. Het is ook de oudste straat en belangrijkste verkeersas van de stad. Deze Royal Mile is met zijn vele winkeltjes, musea, restaurants en bouwwerken uit verschillende eeuwen een attractie op zich. 
Palace of Holyroodhouse.
The Holy Rood.
De legende wil dat David I tijdens de jacht uit het zadel werd gelicht en gewond door een hert. In een reflexbeweging zou hij het gewei van het dier hebben vastgegrepen, om zich daarna te realiseren dat hij een kruisbeeld vasthield en dat het hert het bos was ingevlucht. Om zijn erkentelijkheid jegens God te tonen, zou David I de abdij van Holy Rood (Heilig Kruis) hebben gesticht.

Palace of Holyroodhouse.
Aan de oostelijke uiteinde van de Royal Mile staat het Palace of Holyroodhouse, de officiële residentie van de Britse koningin in Schotland. De plaats is nauw verbonden met het turbulente verleden van Schotland. Mary, Queen of Scots, woonde hier heel lang geleden (1561-1567). 
Koningen verbleven liever hier dan in het tochtige Edinburgh Castle. Men kan de 14 historische 'State Apartments' en de ruïnes van Holyrood Abbey verkennen. 
Hollyroodhouse voorplein.
Eetkamertje.
Een van de hoogtepunten is de rijk gedecoreerde King's Bedchamber. Ook nog de Long Gallery die vol met portretten hangt. In de sobere Mary, Queen of Scots Chambers kan men nog zien hoe de tragische koningin hier woonde.
Mary, Queen of Scot's bedchamber.
Uitgebreide informatie op de website:  Palace of Holyroodhouse.
National Museum of Scotland.
We hebben tijd voor een vrije lunch. Vermits het NMS vrij toegankelijk is, hebben we hier de mogelijkheid om terug energie op te slaan. Het museum herbergt een fantastische verzameling van unieke stukken op gebied van kunst, mode, natuur, wetenschap, technologie, archeologie, geschiedenis ... dat men kan bekijken en zelfs hier en daar uitproberen. En nog veel meer.
Ruimtepak uit de oude tijd.
Dolly het schaap, het eerste 'cloned' zoogdier.
Machtig Edinburgh Castle.
Centraal op een vulkanische rots staat het imposante Edinburgh Castle. Het kasteel domineert de skyline van de stad sinds de 12de eeuw. Het is dan ook gelegen in het oude stadscentrum op de top van de uitgedoofde vulkaan. Het is waarschijnlijk de oudste continu bewoonde plek van Groot-Brittannië. Het is ook de grootste publiektrekker van de stad. 
Bij de streng bewaakte Portcullis Gate met een vervaarlijk valhek. 
Het kasteel heeft de twijfelachtige eer om de meest belegerde stad van de U.K. te zijn. De langste belegering duurde twee jaar. Het huidige kasteel is dan ook het resultaat van vele eeuwen van vernietiging en wederopbouw. In de Schotse oorlogen draaide alles om het bezit van Din Eidyn, de 'burcht van Eidyn'. De functies als koninklijk paleis, kazerne, gevangenis en parlementsgebouw hebben het kasteel mee gevormd.
Luisterend naar de uitleg door onze gids voor het poorthuis van het castle.
Slaapplaatsen voor de gevangenen.
Begraafplaats voor de militaire honden.
Toegang tot één van de Regimental museums.
De militaire honden van het regiment en van de officieren kregen hier een laatste rustplaats.
Schotse kroonjuwelen en Stone of Destiny.
In 1996 werd The Stone of Destiny met veel vertoon naast de kroonjuwelen gelegd. Precies 700 jaar nadat hij in beslag was genomen door Edward I en in Westminster Abbey opgeborgen onder de Coronation Chair. Deze blok steen zou afkomstig zijn uit het Heilige Land en zou door de Schotse monarchen zijn gebruikt als voetbankje tijdens hun kroningsplechtigheid. Het bezoek begint aan het poorthuis. Via de 16de -eeuwse Portcullis Gate, met een vervaarlijk valhek, komt men bij de Argyle Battery. Het 18de -eeuwse geschut platform biedt een van de mooiste uitzichten over de stad.
Uitzicht op de stad vanaf de Argyle Battery.
Elke dag een schot.
Iets verderop staat de One O'Clock Gun, dat iedere dag om 1 uur 's middags wordt afgevuurd. Deze traditie ontstond in 1861 om schippers in de havens te laten weten hoe laat het was. Drie museum eren de militaire geschiedenis van Schotland: het National War Museum en twee Regimental museums. Vlakbij vind men ook de militaire gevangenis met de gewelfde kelders. Ook nog de St. Margaret's Chapel dat het oudste nog staande gebouw van Edinburgh is.
One 'OClock Gun.
Mons Meg
Mons Meg is een 500 jaar oud en het grootste kanon dat ooit in woede is afgevuurd in Groot-Brittannië met een bereik van 3 km met een stenen bal van 150 kg. Gemaakt en getest in Mons (België).
Mons Meg, het grootste kanon uit die tijd.

Hoogtepunt is de Crown Room. Hier vindt men ook de Stone of Destiny. De Great Hall werd gebruikt als ceremoniële hall. Scottish National War Memorial met de Hall of Honour. Het grote open plein voor het kasteel, de Esplanade werd vroeger gebruikt voor het executeren van heksen en religieuze afvalligen. 
Argyle Battery, het 18de eeuwse geschut.
Royal Edinburgh Military Tattoo.
Nu wordt jaarlijks hier de Royal Edinburgh Military Tattoo gehouden.  Het is het grootste spektakel als het gaat om muziek, toneel, dans en opera ter wereld. Het enorme spektakel van de militaire taptoe is een moment waarop de natie zwelt van trots en vitaliteit - een zeer emotioneel geladen gebeuren. Voor geïnteresseerden: www.edintattoo.co.uk
Meer informatie op Netflix: 'Castles of Britain'.

Logies.
We logeren voor de tweede nacht in het in het Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten