donderdag 9 juni 2022

Dag 6: Aberdeen - St Andrews - Edinburgh.

Eindelijk typisch Schots weder.
Schotland bezoeken zonder de mist gezien te hebben, is zoals vloeken in de kerk. Eindelijk, na 5 dagen rondgereden te hebben bij schitterend weder, krijgen we vandaag onze portie mist. Schotland heeft de reputatie erg nat te zijn. Dat hebben we niet ondervonden de voorbije dagen. Omdat het overgrote deel van de  buien vanuit westelijke richting aangevoerd worden is het oostelijk deel, waar we ons nu bevinden, een stuk droger. Langs de oostkust komen er soms mistbanken die vanaf de zee het land binnendrijven. Vandaag hebben we dat kunnen ondervinden. We vertrekken vandaag om 09:15 uur uit Aberdeen richting Stonehaven.
Aberdeen, hotel van de vorig nacht.
Stonehaven
Op deze 6de dag verlaten we Aberdeen en rijden tot voorbij Stonehaven. De grootste attractie is Dunnottar Castle. Na 28 km komen we om 09:40 uur toe aan hetgeen er overblijft van Dunnottar Castle.

Dunnottar Castle.
Ten zuiden van Stonehaven bezoeken we het schitterend gelegen Dunnottar Castle. Het kasteel is een romantische en historisch belangrijke kasteelruïne. Het is gelegen op een hoog en onneembare uitstekende locatie aan een platte rots, omgeven door kliffen aan de rand van de Noordzee.
Dunnottar Castle.
Het is een complex geheel van gebouwen op een landtong in zee. Tijdens de Engelse burgeroorlogen werden de Schotse koninklijke kroonjuwelen in het kasteel in veiligheid gebracht. Het kasteel was een belangrijke symbolische vesting voor de Schotten. Na een beleg van acht maanden door de Engelsen viel het kasteel.
Dunnottar Castle.
Na een goed half uur was het complex volledig verdwenen in de mist. We hadden evenwel een goed beeld ervan en enkele foto's kunnen nemen.
Even snel een foto voor de opkomende mist.
Dundee.
De op drie na grootste stad van Schotland. Ook bekend voor scheepsbouw, waarvan het meest bekende de 'Discovery' was waarmede in 1901 Scott twee lange winters in het pakijs van de Antarctische pool vastgezeten heeft. Ook de olie van de walvisvangst betekende veel voor de welvaart van de stad. Deze stad kende grote bloei dank zij de 'drie j's': jute, jam en journalistiek. Dit is tegenwoordig vervangen door spits technologische bedrijven.

St.Andrews.
Maar vooreerst komen we aan St Andrews. Deze levendige, historische kustplaats torent trots uit boven de oostkust van Schotland. 
St Andrews werd verdedigd met dit kanon.
De stad staat bekend om zijn historische universiteit, middeleeuws straten, prachtige traditionele gebouwen en uiteraard zijn wereldberoemde golfbanen.
Ruïne van de oude cathedral
St Andrews Cathedral.
Op een kaap aan de oostzijde liggen de resten van wat in de middeleeuwen de grootste en belangrijkste kerk en priorij in Schotland was. Het was ook de hoogste kerk die ooit in Schotland is gebouwd. Vandaag staan er enkel nog de resten van gevels, torens en ommuring overeind. De majestueuze ruïnes van de kathedraal getuigen van de verloren titel van religieuze hoofdstad van Schotland
Ruïne van de St Andrews cathedral.
Fish & chips in het Tailend Restaurant.
In St Andrews in de Market Street hebben we in een typisch restaurant onze lunch. In de Market Street in het Tailend Restaurant. (chippy volgens onze gidse)  Er is een 'fish supper' gereserveerd. De vis die men hier gebruikt is 'haddock', hetgeen wij kennen als schelvis. In Schotland is de enige juiste benaming 'fish supper'. In England is het 'fish and chips' waarbij men 'codd' ofte wel kabeljauw gebruikt.
Fish supper met haddock (=schelvis) fries. en een sausje.
Universiteit van St Andrews.
De universiteit werd gesticht in 1413, en is de oudste van Schotland, en na Oxford en Cambridge de oudste van de Engelssprekende wereld. Dus ouder dan die uit Leuven die slechts uit 1425 is.
Universiteit van St Andrews.
Golfsport.
St Andrews staat bekend als 'the home of golf '. De stad St Andrews heeft de naam te danken aan de aanwezigheid van The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews.
The Old Course - St Andrews Links
 Na vele jaren van verval kwam de grote redding van het golfspel. In 1754 werd de eerste golfclub opgericht, de Society of St Andrews Golfers.
HOBO gezelschap met enkele fervente golfers.
Men vindt er dan ook de oudste golfcourt ter wereld, de wereldberoemde 'Old Course'. In de middeleeuwen was St Andrews een belangrijk bedevaartsoord vanwege de relikwieën van de apostel Andreas. De helft van onze groep zijn fervente golfers. Voor hen was het bijna een bedevaart voor hun geliefde sport.
Aan de 'The Old Course'
Het is slechts in de 20ste eeuw dat er vrouwen toegelaten werden tot de club. In 2007 werd er het eerste tornooi voor vrouwen gespeeld. Om er te kunnen spelen moet met 4 spelers zijn. Er bestaat een wachtlijst om als 4de te kunnen meespelen.
Hole nr 1: Par 4 - 375 yards.
Edinburgh.
We hebben nog een rit van 1,5 uur tot in Edinburgh. Deze stad heeft drie meesterwerken van bruggenbouw op het actief. Het estuarium wordt overspannen door twee hangbruggen voor autoverkeer en een spoorbrug van 2.469km lang: Firth of Forth, geopend in 1890.
Firth of Forth Bridge, spoorwegbrug van 2.468 m lengte.
200 treinen rijden dagelijks over de brug, en 3 miljoen passagiers per jaar. Deze negentiende-eeuwse spoorbrug over de rivier Firth of Forth werd in 2015 ingeschreven als werelderfgoed.
Fifth of Forth Bridge. 's Werelds eerste stalen spoorwegbrug, en de langste vrijdragende stalen brug.
Twee bruggen over de Forth met de Queensferry Crossing en de Forth Road bridge.
We komen mooi op tijd toe aan het hotel om 17:15 uur en hebben vandaag 210 km afgelegd. We logeren twee nachten in het Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel. 
Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel. 
Route: Aberdeen - Dundee - St Andrews - Edinburgh. 210 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten