zaterdag 11 juni 2022

Dag 8: Edinburgh - Brussel.

Programma dag 8. Mooie sprookjes komen tot een einde: laatste dag en terug naar huis.
Mooie sprookjes bestaan, en soms duren ze lang, maar altijd komen ze tot een einde. Na een rondreis door Schotland van 8 dagen, is het vandaag op de laatste dag, dag 8, tijd om deze rondreis af te ronden. De herinneringen en foto's zullen nog lang bijblijven. 
Het programma voor deze laatste dag:
  • Rosslyn Chapel & Castle
  • Edinburgh - Londen Heathrow - Brussel - Home
Rosslyn Chapel: oog in oog met 500 jaar geschiedenis.
Na het laatste ontbijt is er deze voormiddag nog een bezoek aan Rosslyn Chapel. We vertrekken om 10:00 uur vanuit het hotel naar Roslin, op 12 km ten zuiden van Edinburgh. Rosslyn Chapel werd gebouwd in 1446 door Sir William St Clair, de graaf van Rosslyn. 
Rosslyn Chapel
Rosslyn Chapel
Mysterieuze Rosslyn Chapel.
Deze kapel uit de 15de eeuw is omgeven door legenden. De kapel was gewijd aan apostel Matteus, De bouw ervan duurde 40 jaar. Men beweert dat de voorvader van de bouwer 100 jaar voor Columbus Amerika bezocht heeft. Een afbeelding van maïs zou het bewijs ervan zijn. Maïs was onbekend bij Europeanen bij de bouw van de kapel. Opvallend zijn de 2 schitterend bewerkte pilaren in de Mariakapel. Eén van meester-metselaar, en één van de leerling-metselaar. Dat van de leerling was veel mooier dan van de meester. Die laatste was er woedend over en doodde de leerling. 
De raadsels van Rosslyn Chapel.
Rosslyn Chapel in Roslin werd wereldberoemd dankzij de roman De Da Vinci Code van Dan Brown en de verfilming ervan. In deze kapel is Dan Brown gaan zoeken voor de ontknoping van zijn roman. De talloze beelden die de kapel sieren zijn vervuld van raadsels. In Rosslyn Chapel is het geheim van de heilige graal verborgen! Acteur Tom Hanks speelt in de film een hoofdrol. Het aantal bezoekers steeg na de verfilming spectaculair van 35.000 naar zo'n 180.000 per jaar. Veel info op: Rosslyn Chapel.

Rosslyn Castle.
Op een honderd meter van de beroemde Rosslyn Chapel is er nog de ruïne van een verwoest kasteel.
Rosslyn Castle.
Edinburgh - Brussel.
Na deze laatste bezoeken vertrekken we om 12:00 uur naar de luchthaven. Het is nog een rit van 20 km.
Route van het hotel in Edinburgh naar Rosslyn Chapel en verder naar Edinburgh Airport.
De terugvlucht verloopt via Londen Heathrow. We vliegen met British Airways in een Airbus A320, dat volledig vol zit. Zetelverdeling 3 - 3. Merkwaardig was, dat we in Edinburgh  na het inchecken en onze instapkaarten ontvangen te hebben, zelf de bagage op de transportband dienden te zetten. Gebrek aan personeel, door de Brexit, of corona?
Vluchtinformatie Edinburgh - Londen LHR
Airbus A319 van Londen naar Brussel.
  • Edinburgh - Londen LHR    16:20 - 17:20         BA1453     Airbus A320
  • Londen LHR - Brussel         20:00 - 21:40         BA426      Airbus A319
Er was een vertraging van 45minuten. De reden? Er was geen kuisploeg beschikbaar om het toestel te kuisen, na de vorige vlucht die uit Griekenland kwam. Er waren nog 4 toestellen voor het onze om te kuisen. Te kort aan personeel. Brexit of corona? De bemanning heeft dan zelf het nodige gedaan. Mijn voorstel: misschien kunnen we het zelf eens doen. Het is een vlucht van goed 40 minuten. Bij aankomst waren we plotseling weeral een uur ouder. Tijdverschil met Schotland is 1 uur. Nog met de bus naar de parking. Onze auto was weeral blij om terug volle gas over de E19 naar huis te kunnen rijden. Om 23.00 uur zijn we terug thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten