woensdag 8 juni 2022

Dag 5: Lossimouth - Whisky in Elgin - Aberdeen.

Programma dag 5:
Vijf dagen ver in de rondrit door Schotland en voor ons HOBO reizigers, blijft alles volgens plan verlopen. Het weder blijft ook meewerken. 
  • Whisky distilleerderij met tasting
  • Elgin met de kathedraal
  • Aberdeen
Na het ontbijt kunnen we om 09:00 uur voor ons eerste belangrijke programma punt vertrekken: de whisky distilleerderij. Deze is gelegen in het stadje Elgin in het hart van de Speyside.
Bij het vertrek uit het hotel in Lossiemouth.
Het is maar een korte afstand tot Elgin waar de distilleerderij Glen Moray zijn whisky produceert.
Het strand in Lossiemouth aan de Noordzee.
Whisky tasting.
Een bezoek aan Schotland zonder een whisky te proeven, is zoals vloeken in de kerk. Er zijn vijf whisky-producerende regio's in Schotland. Hoog tijd dat we dit nader gaan bestuderen. Speyside is één van die gebieden. In deze regio gaan we de geheimen van de whisky ontdekken.
Whisky distilleerderij Glen Moray nabij Elgin. Ontstaan uit het vuur, toegewijd aan de smaak.
Is het whiskey of whisky?
Komt de drank uit Schotland, dan is het whisky. Is de drank afkomstig uit Ierland of uit de USA dan is het whiskey. Dus voegt me een extra e toe aan de schrijfwijze. Om zich te onderscheiden is er dus een verschillende schrijfwijze. Zo'n 50% van alle Schotse single malt whisky wordt hier geproduceerd. Voor liefhebbers is Speyside een 'must see', maar ook voor wie niet van sterke drank houdt heeft dit mooie gebied veel te bieden. Wààr een whisky is gemaakt heeft een grote invloed op de smaak.
Hier wordt het water gekookt en het distilleer proces verwerkt.
Het woord whisky is afgeleid van het Keltische woord usquebaugh wat zoiets betekent als 'water van het leven'.
Distilleervaten voor de single malt productie.
Het distilleer proces gaat door 7 dagen op 7, wat resulteert in een productie van 2 miljoen liter per jaar.
De dames zijn minder geïnteresseerd in deze zware lekkernij.
Alles van de bron van het water tot de aanwezigheid van turf in de lokale omgeving komt door in de smaak. Tijdens het bezoek aan de whisky distilleerderij leerden we alles over het productieproces. Belangrijkste grondstoffen zijn het water, de gerst en de turf.
Vele vaten van het kostelijke goedje liggen opgestapeld bij een constante temperatuur.
Na de rondleiding de beloning: een 'whisky tasting'. We hebben recht op 2 consummaties. En dat om 11 uur in de ochtend!
Nergens nip je zo lekker aan een glaasje whisky als bij de bron zelf.
Aandachtige toehoorders luisteren naar de geheimen van de whisky tasting.
Er zijn verschillende productiesystemen om de smaak, de geur en de kleur te beïnvloeden.
Van 2 van deze 4 flessen kan er geproefd worden.
Om de naam Scotch whisky te mogen dragen moeten er aan 3 zeer belangrijke basisvoorwaarden voldaan worden. De whisky moet in Schotland gebrouwen worden. De whisky moet minstens 3 jaar en 1 dag oud zijn. De whisky moet in eiken vaten gestockeerd worden. Aan deze drie basisvoorwaarden moet voldaan worden om de naam 'Scotch whisky' te mogen dragen. 

Naar Elgin met de kathedraal.
Na de rondleiding en het belangrijkste: de 'tasting', vertrekken we naar Elgin, een goede 8 km verder. Daar staat een bezoek aan 'Elgin Cathedral' op het programma. Ooit was dit de mooiste kathedraal van Schotland. Nu is het een magnifieke ruïne. 
Kirsten, de Schotse gids legt alles haarfijn uit.
De ruïne van de Elgin kathedraal.
Vooral door de ruige weersomstandigheden en vooral door wrede heerszuchtige aanvallen van 'de Wolf van Badenoch' die er niet beter op vond dan het kasteel plat te branden. Dit als wraak voor zijn excommunicatie door de kerkelijke autoriteiten omdat hij zich van zijn vrouw had laten scheiden. Later raakte de kathedraal in onbruik en vervolgens vervallen tot een ruïne.
Na het bezoek aan deze kathedraal gaan we nog even het stadje in om er iets te eten. Om 13:45 kunnen we dan verder rijden door deze streek aan de Noordzee.
In het centrum van Elgin.
In Elgin.
De granieten stad Aberdeen.
We zijn op een vroeg tijdstip in Aberdeen, om 15:40 uur. De afstand vandaag was 125 km. Als extra geeft Kirsten ons een rondleiding door een van de oudste universiteiten van de wereld. De universiteit van Aberdeen dateert van 1494. Dit tot grote opluchting van onze reisleider Willy. Hij gaat er prat op dat zijn Leuvense universiteit nog ouder is (1425) en tot één van de meest gerenommeerde ter wereld behoort.
Elgin Universiteit gesticht in 1492.

Gebouwen van de Elgin Universiteit met een kroon op de top.
De 'granieten stad' Aberdeen kijkt uit over de Noordzee en is na Glasgow en Edinburgh de derde stad van Schotland. Deze stad is bekend als havenstad van waar er ferry verbindingen zijn naar de Orkney- en Shetland eilanden.

Cathedral Church of St Machar.
In 'Old Aberdeen' is er nog een kathedraal van St Machar.
Kathedraal van St Machar - St Andrew.
Het dak is versierd met 48 wapenschilden van Schotland.
Surfer zoekt de branding op met zijn surfplank.
De bedrijvigheid in de haven is volledig gericht op de olie- industrie. Die heeft de stad de bijnaam 'Oil Capital of Europe' opgeleverd en veel rijkdom gebracht: na Londen vind je hier de meeste miljonairs bij elkaar. Momenteel wordt meer ingezet op duurzame energie en proberen ze de 'Energy Capital of Europe' te worden. Alhoewel het deze namiddag bewolkt was, waren we enkele surfers die de branding opzochten op het grote strand van Aberdeen.

Logies.
Vandaag is Aberdeen onze logeerplaats. We logeren in het Copthorne hotel.
Aberdeen: het Copthorne Hotel.
Route van Lossiemouth via Elgin naar Aberdeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten