dinsdag 7 juni 2022

Dag 4: Urquhart Castle - Loch Ness - Inverness - Schaapsherder.

Het programma van dag 4:
  • Urquhart Castle
  • Boottocht op Loch Ness
  • Inverness
  • Schaapsherder met zijn 'Border Collies'.
Het is onwaarschijnlijk, maar de waarheid. We blijven de weergoden gunstig gezind houden. Weeral een prachtige blauwe lucht. We vertrekken om 08:30 uur uit het hotel naar Loch Ness.
Een typisch stijl van de hotels in Schotland.
Urquhart Castle.
Vanuit onze slaapplaats rijden we richting het zuiden, een uurtje tot aan het Urquhart Castle. (Spreek uit: Urkart) - De letters q en u laten die Schotten weg en spreken ze niet uit. Het is 09:30 uur als we aan de ruïne aankomen, gelegen aan het beroemde Loch Ness.
Loch Ness met het Urquhart Castle.
Dit 'castle' behoort tot de 3 meest bekende 'castles' van Schotland. Voor we het beroemde monster gaan proberen te vinden gaan we eerst de ruïne ontdekken. Het is een duistere en betoverend lijkende ruïne van Urquhart Castle in de Schotse Highlands. 
De omgeving van het kasteel geniet van prachtige vergezichten over Loch Ness. Er staat ook nog een katapult die gebruikt werd bij belegeringen. Een voorloper van de raketten die momenteel gebruikt worden.
Loch Ness met rechts het Urquhart Castle.
Het doet ons mijmeren over wrede gevechten tussen de verschillende clans die over de heerschappij van deze gebieden zich naar hartenlust konden wedijveren.
Ruïnes van het Urquhart castle
Urquhart castle gezien vanop het Loch Ness.
Boottocht op het Loch Ness.
Het meest bekende loch of meer, 'Loch Ness', staat op ons programma vandaag. Na het bezoek aan de ruïne gaan we op zoek naar het vreselijke, of goedaardige, monster met een boottocht op het meer. Het is een langwerpig meer, 36 km lang en 1,5 km breed en de grootste diepte van het meer is 226 m.
Op de boot op Loch Ness, speuren naar Nessie.

Heb jij Nessie nog niet gezien?
Er gaan verhalen overeen groot beest dat zich in het meer schuil houdt. We speuren het meer af in de hoop er een foto van te kunnen maken, maar helaas, we hebben het monster niet kunnen ontdekken.
De boot waarmede men op Loch Ness op zoek gaat naar Nessie, het monster.
Sommigen zouden het gezien hebben, maar het ding zal teveel op de verbeelding gewerkt hebben. Wij hebben het wel gezien! Op de oever.
Nessie gevonden!
Na de vergeefse zoektocht van een half uur besluiten we dan maar om aan wal te gaan en verder te rijden naar Inverness. Onze boottocht duurde van 10:30 tot 11:00 uur. 

Inverness, stadje aan de oever van de Ness.
Van aan de aanlegplaats van de boot is het nog een rit van 50 minuten tot Inverness. Deze stad van 50.000 inwoners heeft sedert 2000 de status van stad in Schotland en behoort tot de 8 steden van Schotland. Inverness is de Gaelic naam en betekent stad aan de monding van de rivier Ness. We hebben ruim de tijd om een stadswandeling te doen en een vrije lunch te nemen. Van 12:00 tot 15:00.
Inverness
Inverness, oudste brugje over de Ness.
Inverness, oudste brugje over de Ness.
Dit is onomstreden de hoofdstad van de Highlands. Het wordt zowel de spil als het kruispunt, de deur en de hoofdstad van de Highlands genoemd. Al deze termen wijzen op de benijdenswaardige ligging in het hart van deze streek.

Inverness.
Schaapherder met de Border Collies.
Een absoluut hoogtepunt van de rondreis is het bezoek aan een schaapsherder die aan het werk is met zijn schapen en vooral met zijn border collies. 
Schaapsherder met zijn honden, aandachtige toehoorders o.a. Hobo.
Schaapjes braaf onder controle van de honden.
We gaan op bezoek bij een schaapherder. We zien hem aan het werk met zijn honden. De herder werkt met verschillende honden tegelijk. 
De honden houden de schaapjes scherp onder controle.
Border Collies
De honden zijn border collies. Dit ras staat bekend als een actieve, slimme goed te trainen hond met een fanatieke werklust. De Border Collie heeft een sportieve stabiele baas nodig. Typerend is het met een laag gehouden kop staren naar de schapen. Het zijn zeer actieve en intelligente honden die veel beweging nodig hebben.
Schaapsherder met zijn jongste onder de arm: 43 dagen oud.
De honden herkennen elk apart zijn fluitsignalen en reageren er gepast op. Wij luisteren naar de individuele fluitcommando's en proberen tevergeefs die ook zelf te herkennen.
Schaap wordt verlost van zijn pels.
Opleiding tot het scheren van een schaap. Honden controleren of het goed gebeurt.
Het jongste hondje is 6 weken en 1 dag oud. Het heeft al veel gezag over de schapen. Met de kleine pootjes drijft het hondje de schapen zoals de baas het beveelt.
Met een lief lammetje.
Met een puppy.
Na dit bezoek aan de schaapsherder rijden we nog 2 uur verder naar onze verblijfplaats voor deze nacht.

Logies.
We rijden nog een 60 km verder naar Lossiemouth waar ons hotel gelegen is aan de kust. We logeren voor 1 nacht in Stotfield Hotel in Lossiemouth. Afgelegde afstand vandaag: 220 km, en aankomst om 19:00 uur. In het restaurant werkt met met tijdslots: het avonddiner is voor ons om 19:30 uur.
Hotel Stotfield in Lossiemouth.
Route van dag 4: 220 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten