maandag 6 juni 2022

Dag 3: Neptun Staircase - Glenfinnan - Isle of Skye - Eilean Donan Castle

Dag 3 in de rondrit van Schotland.
Drie dagen ver in de rondrit door Schotland en voor ons HOBO reizigers blijft alles volgens plan verlopen. Het weder blijft schitterend. Mooie blauwe lucht, toch eerder fris vroeg in de ochtend, maar later in de dag, warmer tot rond de 21°. 

Programma dag 3:
  • Three Sisters
  • Neptun Staircase
  • Glenfinnan monument & Viaduct
  • Ferry van Mallaig naar Skye
  • Isle of Skye
  • Eilean Donan Castle
Pinksteren en de feestdagen.
Schotland kent geen feestdagen zoals wij die kennen in het zeer religieuze en katholieke België en buurlanden. Pinksteren viert men hier niet, en dus is de dag erna hier een normale werkdag. We zullen verder rijden door de vallei van de wolf: Glen Coe. Maar wat een schitterend landschap over een heel bochtig parcours, maar wel zeer rustige wegen. Op het einde van de dag zullen we 310 km gereden hebben. Deze vallei komt voor in films zoals Skyfall met James Bond en verschillende Harry Potter films.
Hotel te Tyndrum 07:00 uur.
Three sisters.
Vermits we een hele verplaatsing hebben met vele hoogtepunten vertrekken we om 07:45 vanuit het hotel. Verschillende fotostops aan enkele prachtige locaties. Na een uur en 50 km rijden komen we aan een eerste stop van drie prachtige rotsen met de idyllische naam: 'Three Sisters'.
Twee reizigers aan een prachtig rotsgebergte. Hier zijn we slechts 2 van de 3 bergtoppen.
Na 80 km en 1:45 uur: de Neptune Staircase. Verder naar Glenfinnan met een hoogtepunt: de viaduct van Harry Potter. Vervolgens met de ferry naar het eiland Skye. Terug naar het vasteland om het iconische Eilan Donan castle te bekijken. 
Onze buschauffeur Sadnam en onze schitterende lokale gids, Kirsten.
Neptune Staircase.
Onze volgende stop is aan de Neptune Staircase. Met 8 sluizen over 457 m is dit het langste sluizencomplex van Groot Brittannië. Deze 'trap' van sluizen uit 1811 overbrugt een hoogteverschil van 19,5 m. 
Neptune Staircase.
Een boot doet er 90 minuten over om door alle sluizen te gaan. Het complex maakt deel uit van het Caledonisch Kanaal. Dit kanaal verbindt verschillende meren met elkaar.
Neptune Staircase.
Glenfinnan monument.
Na 100 km en 2,5 uur komen we toe in Glenfinnan aan de oever van Loch Shield. Een monument werd aan de oever opgericht ter herdenking aan de Jakobische opstand die door prins Charles Edward Stuart in 1745 in gang werd gezet. De hoge ronde toren met het beeld van een Highlander op het platform markeert de plaats waar Bonnie Prince Charlie zijn banier in de grond pootte en de clans opriep tot de strijd tegen Engeland.
Glenfinnan monument aan de oever van Loch Shield.
Glenfinnan viaduct - De trein van Harry Potter.
Deze viaduct is bekend door de films waar de Hogwarts (Zweinstein) Express overheen rijdt. Voor Harry Potter - liefhebbers is Glenfinnan een bedevaartsoord.
Een keer per dag rijdt de stoomtrein The Jacobite over het 19-de-eeuwse viaduct. De viaduct telt 21 bogen en werd beroemd als decor in de film Harry Potter en de geheime kamer.
Viaduct van Glenfinnan.
De West Highland Railway van Glasgow naar Fort William en Mallaig brengt zijn passagiers tijdens een traject van 2 uur over het viaduct van Glenfinnan.

Mallaig.
Goed op tijd na 150 km zijn we om 11:30 uur in Mallaig. Dit is de belangrijkste vissershaven van de Schotse westkust. Hier vertrekken autoferry's naar de Small Isles of Skye. Hier is ook het eindstation van de West Highland Railway vanuit Glasgow en de aanlegplaats van de ferry's naar Skye.
Op de ferry tussen Mallaig en het 'Isle of Skye''.
Met de bus kunnen we de ferry nemen. Het is een overtocht van een goede 30 minuten, van 12:00 uur tot 12:30 uur van Mallaig naar Skye.
City of Mallaig vanop de ferry.
Tijdens de overtocht naar Skye met de ferry.
Ferry tussen Skye en Mallaig op een kalme zee
Isle of Skye - Het 'Mysty Isle' - Het grootste eiland van de Binnen-Hebriden.
We nemen de ferry naar dit eiland, één van de mooiste eilanden van Schotland. Skye is het populairste en drukbezochtste eiland van Schotland. Alles is op dit eiland terug te vinden: ruige natuur tot van folklore omgeven kastelen, adembenemende uitzichten en heel veel schapen. De naam betekent in het Gaelisch 'wolkenrijk', maar ook 'gevleugeld eiland'
Ferry van Mallaig tot Armadale Bay
We hebben een stop van 1,5 uur en tijd om iets te eten in het kleine plaatsje Broadford, waarna we met een nieuwe (uit 1990) brug terug naar het vasteland rijden. Ondertussen krijgen we allerlei mythische verhalen over gevechten tussen de McDonalds en de Mc Load clans te horen van Kirsten. Het ene verhaal al straffer dan het andere. Over heksen, spoken, feeën en andere onwaarschijnlijke verhalen. Heel leuk om tijdens de bus transfers te beluisteren. Vooral omdat Kirsten heel aangenaam, duidelijk en met heel veel enthousiasme kan vertellen.
De vaste brugverbinding tussen het Isle of Skye en het mainland.
HOBO groep op het Isle of Skye, met de brug in de achtergrond.
Het is nog een mooie rit naar het volgende hoogtepunt van de rondreis. Het is na 210 km vanuit ons vertrekpunt dat we het Eilan Castle bereiken.
Onze 2 reisbegeleiders, Kirsten uit Schotland en Willy uit Leuven.
Eilean Donan Castle.
De Schotse kastelen behoren zonder twijfel tot de meest iconische ter wereld. Eilan Donan Castle is er zo één van. Het is ook het meest gefotografeerde kasteel in de Highlands. Een mooiere landschappelijke achtergrond voor een kasteel is in heel Europa bijna niet te vinden. Het ligt op een klein eilandje (eilan) op het punt waar drie Lochs samenkomen.
Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle
Het kasteel is 13de -eeuws van oorsprong, maar in 1719 tijdens de Jacobitische opstand opgeblazen. In de 20ste eeuw heropgebouwd. Het heeft een vrij typerende uitstraling, gelegen aan een meer met zijn middeleeuws bouwstijl. Het kasteel figureerde in heel wat Hollywood films. Bij onder andere James Bond alias Sean Connery diende het als hoofdkwartier van de geheime dienst.
Logies.
Het is na 310 km dat we om 18:00 uur aankomen in ons hotel te Strathpeffer een 30 kilometer voor Inverness in het Ben Wyvis Strathmore Hotel. We logeren er voor 1 nacht.
Ben Wyvis hotel in Strathpeffer.
Het avonddiner was om 19:30 uur. Op het menu, keuze uit 3 voorgerechten, 3 hoofdschotels en 3 desserts, plus koffie/thee. Voorgerecht was o.a. preisoep, hoofdgerecht: hertengebraad en ijskreem als dessert.
Route dag 3: Tyndrum-Neptun-Glenfinnan-Skye-Eilean-Strathpeffer: 310 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten