maandag 13 juni 2022

Overzichtskaart van de gevolgde route.


Parcours:
Glasgow - Loch Lomond - Inveraray - Oban - Mallaig - Skye - Loch Ness - Inverness - Elgin - Aberdeen - Stonehaven - Edinburgh

zondag 12 juni 2022

Lezen van een blog

Voor diegenen die nog niet erg vertrouwd zijn met het lezen van de blog volgende informatie. De blog leest men vanaf de laatste (jongste) dag en zo naar het begin. Na een aantal berichten ziet men onderaan de aanduiding 'Homepage' en 'Oudere posts'. Om verder de oudere posts te lezen, moet men op 'Oudere posts' klikken. Er zijn berichten van dag 8, 7,... tot dag 1.
Indien men de blog opent, best even de pagina vernieuwen, zodanig dat de juiste en meest recente versie ingeladen wordt.

Even iets ophelderen bij gebruik GSM.

Telefoneren en data gebruik in de U.K.
Bellen en surfen kan tegen dezelfde tarieven in de U.K. als in België. Men kan de nationale mobiele pakketten in de hele Europese unie blijven gebruiken zonder extra kosten te moeten betalen. Het U.K. valt op gebied van telefoneren en data gebruik, ondanks de Brexit, nog wel nog onder de Europese roaming regels.

BASE info.
Deze informatie werd per SMS door BASE gestuurd. Navraag terug thuis bij BASE bevestigde deze regeling. Waarschijnlijk is deze regeling ook bij Proximus, Orange, Telenet en andere providers ook van toepassing.
SMS bericht van BASE
Tijdens de rondreis door Schotland waren we allen hiervan niet op de hoogte en werd de roaming op alle toestellen uitgezet. Dit was dus niet nodig.

zaterdag 11 juni 2022

Dag 8: Edinburgh - Brussel.

Programma dag 8. Mooie sprookjes komen tot een einde: laatste dag en terug naar huis.
Mooie sprookjes bestaan, en soms duren ze lang, maar altijd komen ze tot een einde. Na een rondreis door Schotland van 8 dagen, is het vandaag op de laatste dag, dag 8, tijd om deze rondreis af te ronden. De herinneringen en foto's zullen nog lang bijblijven. 
Het programma voor deze laatste dag:
  • Rosslyn Chapel & Castle
  • Edinburgh - Londen Heathrow - Brussel - Home
Rosslyn Chapel: oog in oog met 500 jaar geschiedenis.
Na het laatste ontbijt is er deze voormiddag nog een bezoek aan Rosslyn Chapel. We vertrekken om 10:00 uur vanuit het hotel naar Roslin, op 12 km ten zuiden van Edinburgh. Rosslyn Chapel werd gebouwd in 1446 door Sir William St Clair, de graaf van Rosslyn. 
Rosslyn Chapel
Rosslyn Chapel
Mysterieuze Rosslyn Chapel.
Deze kapel uit de 15de eeuw is omgeven door legenden. De kapel was gewijd aan apostel Matteus, De bouw ervan duurde 40 jaar. Men beweert dat de voorvader van de bouwer 100 jaar voor Columbus Amerika bezocht heeft. Een afbeelding van maïs zou het bewijs ervan zijn. Maïs was onbekend bij Europeanen bij de bouw van de kapel. Opvallend zijn de 2 schitterend bewerkte pilaren in de Mariakapel. Eén van meester-metselaar, en één van de leerling-metselaar. Dat van de leerling was veel mooier dan van de meester. Die laatste was er woedend over en doodde de leerling. 
De raadsels van Rosslyn Chapel.
Rosslyn Chapel in Roslin werd wereldberoemd dankzij de roman De Da Vinci Code van Dan Brown en de verfilming ervan. In deze kapel is Dan Brown gaan zoeken voor de ontknoping van zijn roman. De talloze beelden die de kapel sieren zijn vervuld van raadsels. In Rosslyn Chapel is het geheim van de heilige graal verborgen! Acteur Tom Hanks speelt in de film een hoofdrol. Het aantal bezoekers steeg na de verfilming spectaculair van 35.000 naar zo'n 180.000 per jaar. Veel info op: Rosslyn Chapel.

Rosslyn Castle.
Op een honderd meter van de beroemde Rosslyn Chapel is er nog de ruïne van een verwoest kasteel.
Rosslyn Castle.
Edinburgh - Brussel.
Na deze laatste bezoeken vertrekken we om 12:00 uur naar de luchthaven. Het is nog een rit van 20 km.
Route van het hotel in Edinburgh naar Rosslyn Chapel en verder naar Edinburgh Airport.
De terugvlucht verloopt via Londen Heathrow. We vliegen met British Airways in een Airbus A320, dat volledig vol zit. Zetelverdeling 3 - 3. Merkwaardig was, dat we in Edinburgh  na het inchecken en onze instapkaarten ontvangen te hebben, zelf de bagage op de transportband dienden te zetten. Gebrek aan personeel, door de Brexit, of corona?
Vluchtinformatie Edinburgh - Londen LHR
Airbus A319 van Londen naar Brussel.
  • Edinburgh - Londen LHR    16:20 - 17:20         BA1453     Airbus A320
  • Londen LHR - Brussel         20:00 - 21:40         BA426      Airbus A319
Er was een vertraging van 45minuten. De reden? Er was geen kuisploeg beschikbaar om het toestel te kuisen, na de vorige vlucht die uit Griekenland kwam. Er waren nog 4 toestellen voor het onze om te kuisen. Te kort aan personeel. Brexit of corona? De bemanning heeft dan zelf het nodige gedaan. Mijn voorstel: misschien kunnen we het zelf eens doen. Het is een vlucht van goed 40 minuten. Bij aankomst waren we plotseling weeral een uur ouder. Tijdverschil met Schotland is 1 uur. Nog met de bus naar de parking. Onze auto was weeral blij om terug volle gas over de E19 naar huis te kunnen rijden. Om 23.00 uur zijn we terug thuis.

vrijdag 10 juni 2022

Dag 7: Hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Edinburgh.
Op onze voorlaatste dag in Schotland is het hoog tijd om de hoofdstad te ontdekken. We vertrekken aan het hotel om 9:00 uur na het ontbijt voor een city tour van de stad. Edinburgh ligt aan de oostkust grenzend aan de Noordzee en wordt ook wel eens omschreven als het 'Athene van het noorden'. Het is de op één na grootste stad van Schotland na Glasgow. Hier is ook de zetel van het Schots Parlement dat in 1999 opnieuw is ingesteld. Na Londen is Edinburgh de populairste vakantiebestemming van het Verenigd Koninkrijk.
09:00 uur stipt aan het hotel om het bezoek te beginnen.
Vroeger werd Edinburgh ook wel eens 'old smokey town' genoemd wegens de vele kolenkachels die nogal wat vuile rook produceerden. Er is ook een rivaliteit tussen Glasgow en Edinburgh. Het schijnt dat door de bewoners van de ene stad verklaard wordt dat door hen bij een begrafenis meer gelachen wordt dan bij een bruiloft in de andere stad. Vul de naam van de stad maar in volgens eigen voorkeur.  Het centrum bestaat uit twee delen: het historische Old Town, met kasseien en nauwe wynds (stegen) en New Town.
The Burns monument, Scotland's national bard.
New Town.
We beginnen het bezoek in de New Town. Toen Old Town in de 18de eeuw uit zijn voegen barste, werd New Town gebouwd. De kroon van New Town is Charlotte Square, genoemd naar ene koningin met deze naam. De wijk maakte van Edinburgh wel 'de hoofdstad van het noorden', en trok vermogende mensen aan.
Charlotte's square
Keerzijde was dat Old Town in de 19de eeuw veranderde tot een van de miserabelste sloppenwijken van Europa. New Town wordt gekenmerkt door zijn lange en brede boulevards en elegante ruime pleinen die voor de rijke burgers een middel waren om te ontsnappen uit de overbevolkte huurkazernes van de oude binnenstad.
In nr 6: Bute House, residentie van de First Minister. In nr 7: Georgian House.
Charlotte Square.
Dit plein wordt beschouwd als het schitterendste plein van het nieuwe Edinburgh. In het midden staat het ruiterstandbeeld van Prins Albert.

Georgian House
Op Charlotte Square ligt op nr 6 'Bute House,' de ambtswoning van de Schotse 'First Minister.' Op nummer 7 zien we het Georgian House, dat door de National Trust is ingericht in de stijl van de eerste helft van de 19de eeuw. 
Aan nr 7, het Georgian House.
Het geeft een weerspiegeling van de levensstijl, sociale en economische toestand van de rijke burgers uit die tijd.
Residentie van 'The First Minister'.
In Engeland, UK, is er een 'Prime Minister', in 2021-2022 BoJo, den Boris. In Schotland is het de 'First Minister' die baas speelt, Mevrouw N. Sturgeon.
De residentie van 'The First Minister', Mrs Nikola Sturgeon.
Royal Mile.
De ruggengraat van Old Town is de 1 mijl lange weg van Edinburgh Castle naar Palace of Holyroodhouse. Het is ook de oudste straat en belangrijkste verkeersas van de stad. Deze Royal Mile is met zijn vele winkeltjes, musea, restaurants en bouwwerken uit verschillende eeuwen een attractie op zich. 
Palace of Holyroodhouse.
The Holy Rood.
De legende wil dat David I tijdens de jacht uit het zadel werd gelicht en gewond door een hert. In een reflexbeweging zou hij het gewei van het dier hebben vastgegrepen, om zich daarna te realiseren dat hij een kruisbeeld vasthield en dat het hert het bos was ingevlucht. Om zijn erkentelijkheid jegens God te tonen, zou David I de abdij van Holy Rood (Heilig Kruis) hebben gesticht.

Palace of Holyroodhouse.
Aan de oostelijke uiteinde van de Royal Mile staat het Palace of Holyroodhouse, de officiële residentie van de Britse koningin in Schotland. De plaats is nauw verbonden met het turbulente verleden van Schotland. Mary, Queen of Scots, woonde hier heel lang geleden (1561-1567). 
Koningen verbleven liever hier dan in het tochtige Edinburgh Castle. Men kan de 14 historische 'State Apartments' en de ruïnes van Holyrood Abbey verkennen. 
Hollyroodhouse voorplein.
Eetkamertje.
Een van de hoogtepunten is de rijk gedecoreerde King's Bedchamber. Ook nog de Long Gallery die vol met portretten hangt. In de sobere Mary, Queen of Scots Chambers kan men nog zien hoe de tragische koningin hier woonde.
Mary, Queen of Scot's bedchamber.
Uitgebreide informatie op de website:  Palace of Holyroodhouse.
National Museum of Scotland.
We hebben tijd voor een vrije lunch. Vermits het NMS vrij toegankelijk is, hebben we hier de mogelijkheid om terug energie op te slaan. Het museum herbergt een fantastische verzameling van unieke stukken op gebied van kunst, mode, natuur, wetenschap, technologie, archeologie, geschiedenis ... dat men kan bekijken en zelfs hier en daar uitproberen. En nog veel meer.
Ruimtepak uit de oude tijd.
Dolly het schaap, het eerste 'cloned' zoogdier.
Machtig Edinburgh Castle.
Centraal op een vulkanische rots staat het imposante Edinburgh Castle. Het kasteel domineert de skyline van de stad sinds de 12de eeuw. Het is dan ook gelegen in het oude stadscentrum op de top van de uitgedoofde vulkaan. Het is waarschijnlijk de oudste continu bewoonde plek van Groot-Brittannië. Het is ook de grootste publiektrekker van de stad. 
Bij de streng bewaakte Portcullis Gate met een vervaarlijk valhek. 
Het kasteel heeft de twijfelachtige eer om de meest belegerde stad van de U.K. te zijn. De langste belegering duurde twee jaar. Het huidige kasteel is dan ook het resultaat van vele eeuwen van vernietiging en wederopbouw. In de Schotse oorlogen draaide alles om het bezit van Din Eidyn, de 'burcht van Eidyn'. De functies als koninklijk paleis, kazerne, gevangenis en parlementsgebouw hebben het kasteel mee gevormd.
Luisterend naar de uitleg door onze gids voor het poorthuis van het castle.
Slaapplaatsen voor de gevangenen.
Begraafplaats voor de militaire honden.
Toegang tot één van de Regimental museums.
De militaire honden van het regiment en van de officieren kregen hier een laatste rustplaats.
Schotse kroonjuwelen en Stone of Destiny.
In 1996 werd The Stone of Destiny met veel vertoon naast de kroonjuwelen gelegd. Precies 700 jaar nadat hij in beslag was genomen door Edward I en in Westminster Abbey opgeborgen onder de Coronation Chair. Deze blok steen zou afkomstig zijn uit het Heilige Land en zou door de Schotse monarchen zijn gebruikt als voetbankje tijdens hun kroningsplechtigheid. Het bezoek begint aan het poorthuis. Via de 16de -eeuwse Portcullis Gate, met een vervaarlijk valhek, komt men bij de Argyle Battery. Het 18de -eeuwse geschut platform biedt een van de mooiste uitzichten over de stad.
Uitzicht op de stad vanaf de Argyle Battery.
Elke dag een schot.
Iets verderop staat de One O'Clock Gun, dat iedere dag om 1 uur 's middags wordt afgevuurd. Deze traditie ontstond in 1861 om schippers in de havens te laten weten hoe laat het was. Drie museum eren de militaire geschiedenis van Schotland: het National War Museum en twee Regimental museums. Vlakbij vind men ook de militaire gevangenis met de gewelfde kelders. Ook nog de St. Margaret's Chapel dat het oudste nog staande gebouw van Edinburgh is.
One 'OClock Gun.
Mons Meg
Mons Meg is een 500 jaar oud en het grootste kanon dat ooit in woede is afgevuurd in Groot-Brittannië met een bereik van 3 km met een stenen bal van 150 kg. Gemaakt en getest in Mons (België).
Mons Meg, het grootste kanon uit die tijd.

Hoogtepunt is de Crown Room. Hier vindt men ook de Stone of Destiny. De Great Hall werd gebruikt als ceremoniële hall. Scottish National War Memorial met de Hall of Honour. Het grote open plein voor het kasteel, de Esplanade werd vroeger gebruikt voor het executeren van heksen en religieuze afvalligen. 
Argyle Battery, het 18de eeuwse geschut.
Royal Edinburgh Military Tattoo.
Nu wordt jaarlijks hier de Royal Edinburgh Military Tattoo gehouden.  Het is het grootste spektakel als het gaat om muziek, toneel, dans en opera ter wereld. Het enorme spektakel van de militaire taptoe is een moment waarop de natie zwelt van trots en vitaliteit - een zeer emotioneel geladen gebeuren. Voor geïnteresseerden: www.edintattoo.co.uk
Meer informatie op Netflix: 'Castles of Britain'.

Logies.
We logeren voor de tweede nacht in het in het Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel.

donderdag 9 juni 2022

Dag 6: Aberdeen - St Andrews - Edinburgh.

Eindelijk typisch Schots weder.
Schotland bezoeken zonder de mist gezien te hebben, is zoals vloeken in de kerk. Eindelijk, na 5 dagen rondgereden te hebben bij schitterend weder, krijgen we vandaag onze portie mist. Schotland heeft de reputatie erg nat te zijn. Dat hebben we niet ondervonden de voorbije dagen. Omdat het overgrote deel van de  buien vanuit westelijke richting aangevoerd worden is het oostelijk deel, waar we ons nu bevinden, een stuk droger. Langs de oostkust komen er soms mistbanken die vanaf de zee het land binnendrijven. Vandaag hebben we dat kunnen ondervinden. We vertrekken vandaag om 09:15 uur uit Aberdeen richting Stonehaven.
Aberdeen, hotel van de vorig nacht.
Stonehaven
Op deze 6de dag verlaten we Aberdeen en rijden tot voorbij Stonehaven. De grootste attractie is Dunnottar Castle. Na 28 km komen we om 09:40 uur toe aan hetgeen er overblijft van Dunnottar Castle.

Dunnottar Castle.
Het komt niet vaak voor dat we blij zijn met mist. Maar hier maken we er graag een uitzondering op. De mist zorgt voor een extra mystieke sfeer. Ten zuiden van Stonehaven bezoeken we het schitterend gelegen Dunnottar Castle. Het kasteel is een romantische en historisch belangrijke kasteelruïne. Het is gelegen op een hoog en onneembare uitstekende locatie aan een platte rots, omgeven door kliffen aan de rand van de Noordzee.
Dunnottar Castle.
Het is een complex geheel van gebouwen op een landtong in zee. Tijdens de Engelse burgeroorlogen werden de Schotse koninklijke kroonjuwelen in het kasteel in veiligheid gebracht. Het kasteel was een belangrijke symbolische vesting voor de Schotten. Na een beleg van acht maanden door de Engelsen viel het kasteel.
Dunnottar Castle.
Na een goed half uur was het complex volledig verdwenen in de mist. We hadden evenwel een goed beeld ervan en enkele foto's kunnen nemen.
Even snel een foto voor de opkomende mist.
Dundee.
De op drie na grootste stad van Schotland. Ook bekend voor scheepsbouw, waarvan het meest bekende de 'Discovery' was waarmede in 1901 Scott twee lange winters in het pakijs van de Antarctische pool vastgezeten heeft. Ook de olie van de walvisvangst betekende veel voor de welvaart van de stad. Deze stad kende grote bloei dank zij de 'drie j's': jute, jam en journalistiek. Dit is tegenwoordig vervangen door spits technologische bedrijven.

St.Andrews.
Maar vooreerst komen we aan St Andrews. Deze levendige, historische kustplaats torent trots uit boven de oostkust van Schotland. 
St Andrews werd verdedigd met dit kanon.
De stad staat bekend om zijn historische universiteit, middeleeuws straten, prachtige traditionele gebouwen en uiteraard zijn wereldberoemde golfbanen.
Ruïne van de oude cathedral
St Andrews Cathedral.
Op een kaap aan de oostzijde liggen de resten van wat in de middeleeuwen de grootste en belangrijkste kerk en priorij in Schotland was. Het was ook de hoogste kerk die ooit in Schotland is gebouwd. Vandaag staan er enkel nog de resten van gevels, torens en ommuring overeind. De majestueuze ruïnes van de kathedraal getuigen van de verloren titel van religieuze hoofdstad van Schotland
Ruïne van de St Andrews cathedral.
Fish & chips in het Tailend Restaurant.
In St Andrews in de Market Street hebben we in een typisch restaurant onze lunch. In de Market Street in het Tailend Restaurant. (chippy volgens onze gidse)  Er is een 'fish supper' gereserveerd. De vis die men hier gebruikt is 'haddock', hetgeen wij kennen als schelvis. In Schotland is de enige juiste benaming 'fish supper'. In England is het 'fish and chips' waarbij men 'codd' ofte wel kabeljauw gebruikt.
Fish supper met haddock (=schelvis) fries. en een sausje.
Universiteit van St Andrews.
De universiteit werd gesticht in 1413, en is de oudste van Schotland, en na Oxford en Cambridge de oudste van de Engelssprekende wereld. Dus ouder dan die uit Leuven die slechts uit 1425 is.
Universiteit van St Andrews.
Golfsport.
St Andrews staat bekend als 'the home of golf '. De stad St Andrews heeft de naam te danken aan de aanwezigheid van The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews.
The Old Course - St Andrews Links
 Na vele jaren van verval kwam de grote redding van het golfspel. In 1754 werd de eerste golfclub opgericht, de Society of St Andrews Golfers.
HOBO gezelschap met enkele fervente golfers.
Men vindt er dan ook de oudste golfcourt ter wereld, de wereldberoemde 'Old Course'. In de middeleeuwen was St Andrews een belangrijk bedevaartsoord vanwege de relikwieën van de apostel Andreas. De helft van onze groep zijn fervente golfers. Voor hen was het bijna een bedevaart voor hun geliefde sport.
Aan de 'The Old Course'
Het is slechts in de 20ste eeuw dat er vrouwen toegelaten werden tot de club. In 2007 werd er het eerste tornooi voor vrouwen gespeeld. Om er te kunnen spelen moet met 4 spelers zijn. Er bestaat een wachtlijst om als 4de te kunnen meespelen.
Hole nr 1: Par 4 - 375 yards.
Edinburgh.
We hebben nog een rit van 1,5 uur tot in Edinburgh. Deze stad heeft drie meesterwerken van bruggenbouw op het actief. Het estuarium wordt overspannen door twee hangbruggen voor autoverkeer en een spoorbrug van 2.469km lang: Firth of Forth, geopend in 1890.
Firth of Forth Bridge, spoorwegbrug van 2.468 m lengte.
200 treinen rijden dagelijks over de brug, en 3 miljoen passagiers per jaar. Deze negentiende-eeuwse spoorbrug over de rivier Firth of Forth werd in 2015 ingeschreven als werelderfgoed.
Fifth of Forth Bridge. 's Werelds eerste stalen spoorwegbrug, en de langste vrijdragende stalen brug.
Twee bruggen over de Forth met de Queensferry Crossing en de Forth Road bridge.
We komen mooi op tijd toe aan het hotel om 17:15 uur en hebben vandaag 210 km afgelegd. We logeren twee nachten in het Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel. 
Hampton by Hilton Edinburgh West End hotel. 
Route: Aberdeen - Dundee - St Andrews - Edinburgh. 210 km.